Kosttillskott

I mer än tjugo år har Thorne Research satt standarden för produktformuleringar, kvalitet och renhet i branschen för tillverkning av kosttillskott.

Thorne’s filosofi och höga ideal är  – att producera kosttillskott med den högsta kvaliteten och renheten i världen. Thorne Research har insett att deras produkter är avgörande för människors liv och de tar det ansvaret på största allvar.

Sedan den anspråkslösa starten år 1984 i ett litet utrymme med endast Al och Kelly Czap, som är grundare och ägare av företaget, har filosofin varit den samma – att tillhandahålla de renaste, säkraste och mest effektiva kosttillskotten som är möjliga att tillverka till ett rimligt pris. År 2008 täckte fabrik, lager och utleveransanläggning hela 7 000 kvadratmeter och företaget hade fler än 120 anställda i Sandpoint och Dover, Idaho.

 

 

1. Rena ingredienser och kapslar istället för tabletter = Pure Encapsulation
För att producera verkligt hypoallergena inkapslade kosttillskott, använder Thorne endast de renaste råvaror som finns tillgängliga på världsmarknaden. Varje producent har nämligen alltid två grundläggande val när det gäller råvaror:

1. Att köpa riktigt rena råvaror eller

2. Att köpa råvaror där olika substanser har tillförts för att underlätta tillverkningen.
Exempel på typiska valsituationer vad gäller inköp som varje tillverkare ställs inför är:

a. Rent vitamin C eller vitamin C med tillsatser
b. Rena B-vitaminer eller B-vitaminer täckta med tillsatser för att maskera smaken
c. Rena enzymer såsom pankreatin, pepsin och bromelain eller enzymer som blandats ut med laktos.

Det finns inte några kommersiella källor för vitaminerna B12, D, K eller biotin som inte blandats ut med substanser som laktos, majsstärkelse och konserveringsmedel som BHT. Därför har Thorne Research utvecklat metoder för att skapa egna hypoallergena råvaror för dessa näringsämnen. Sedan år 2000, tillverkar Thorne också egna mineralbindningar, vilket är ytterligare ett exempel på deras hängivenhet för renhet och kvalitet av produkterna. Ingen annan producent går så här långt för att få riktigt hypoallergena, rena näringstillskott!

Valen som din tillskottsproducent gör i tillverkningsprocessen avgör skillnaden mellan en utmärkt, effektiv vältolererad produkt och en produkt med sämre absorptionsförmåga som förutom att den tas upp betydligt sämre i kroppen också kan orsaka allergiproblem.

Varför kapslar och inte tabletter?

Tillverkning av tabletter kräver att andra ingredienser tillsätts, förutom själva näringen. Bindemedel, smörjmedel, beläggningar, upplösningsmedel och andra hjälpämnen är de ingredienser som är de vanligast förekommande tillsatserna som tablettillverkarna använder. Dessa ingredienser måste tillsättas för att hålla ihop tabletten, för att göra den blank och för att få den att lösa upp sig. ”Pressmaskinen” komprimerar den pulvriserade näringen (som redan har blandats med bindmedel och smörjmedel) med en enorm styrka. För att göra tabletterna blanka och lättare att svälja, besprutas tabletterna ofta med shellack (från insekter) eller täcks med ”grönsaksprotein”, oftast ett protein som utvinns från majs (kallas zein).

Den verkliga skillnaden

Redan från starten har Thorne Research varit tillverkare. Det är det första, absolut nödvändiga steget för att kunna göra en produkt med riktigt hög kvalitet. Ett företag som tillverkar sina egna produkter har möjligheten att kontrollera varje aspekt av tillverkningsprocessen för att se till att varje produkt som släpps till försäljning är av den allra högsta kvaliteten och har den högsta renheten. Detta är inte självklart, men det ger tillverkaren möjlighet att noga kontrollera hur produkten tillverkas. Se till att alltid leta efter texten ”tillverkat av” på dina kosttillskott. Om etiketten säger ”distribueras av” eller ”tillverkat för” så har företagen som säljer produkten INTE tillverkat produkten själva.

Good Manufacturing Practice, GMPs – kartan till kvalitet

Kortfattat är GMPs beskrivningen av en metod för att säkra kvaliteten i tillverkningsprocessen. Det är en slags karta för kvalitet – en instruktionsbok för alla som är involverad i verksamheten. GMPs försäkrar att produkterna tillverkas på exakt samma sätt varje gång och att alla involverade personer följer samma steg för att skapa den färdiga produkten. GMPs ger också en hög nivå av säkerhet för konsumenten när alla aspekter av tillverkningen standardiseras, dvs. laboratorieanalys, blandning, inkapsling, fyllning av burkar, märkning, paketering och sändning. Detta minimerar risken för misstag i tillverkningsprocessen. Risker finns annars att fel ingrediens skulle kunna tillsättas i en produkt eller att fel etikett sätts på burken.

Standardiserat arbetssätt i detaljerna

Som du kan se är GMPs mycket användbart när det gäller att ge säkerhet och konsistens i tillverkningen, men de är en allmän vägkarta. Från GMPs måste specifika steg-för-steg anvisningar skrivas för varje aspekt av tillverkningen och de måste följas av alla anställda som är involverade i processen. Dessa specifika anvisningar kallas Standard Operating Procedures (SOP), Standardiserat arbetssätt, och är en av de viktigaste delarna av kvalitetskontrollen. Thornes SOPs har utvecklats under många år och justeras fortlöpande när förbättringar görs av tillverkningsmetoder och kvalitetskontrollsförfaranden. För att illustrera mängden detaljer som finns med i Thornes SOPs tänk så här – det nuvarande GMP-dokumentet består av 50 sidor, men de har över 70 st SOPs som ständigt uppdateras och förfinas och som är hundratals sidor långt…

Definition av hypoallergen

Hypoallergen: Icke-allergiskapande. Ett begrepp som används för en produkt, för vilken varje tänkbart steg har tagits i recept och produktion, för att minimera riskerna för allergiska reaktioner. (Definitionen är hämtad ur Blakiston’s Medical Dictionary)

 

Kostnaden för uppbyggnad av eventuella obalanser varierar givetvis men brukar hamna någonstans mellan 600 – 12 00 kronor i månaden under de första 3 – 12 månaderna, beroende av situationen, analysresultat och livsföring. Forskning visar att vissa brister kan ta upp till 2 år att bygga upp igen på cellnivå. Den djupa detox kuren kostar mellan 2500-3000 kronor i månaden och tar normalt 3-6 månader.
Efter den tiden brukar doserna minskas till en underhålls dos tills värdena är helt normala. Många fortsätter med vissa tillskott resten av livet för att förebygga och må bra.
Självklar sker alla åtgärder i samförstånd. Inget krav finns att påbörja uppbyggnadsbehandling då man gjort en analys.

keyboard_arrow_up